Saturday, November 28, 2009

Eid mubarak

Bismillahhirrahmannirrahim
Assalamualaikum...

Eid mubarak to all..... Selamat hari raya eidul adha. Hari raya qorban tahun ini sgt berbeza bg penulis kerana ianya jatuh pd hari jumaat, dan ade juga yg menamakannya sebagai eidul qubra yg bermaksud raya yg besar (lbh kuranglah yer).


Masing2 dgn sambutan mereka masing2. Penulis menyambut raya tahun ini dgn pergi ke kelas. Penulis bersama epi dan pali ke kelas jua pg ini memandangkan subjek pg ini sgt susah dan xmampu dicover kalau study sendiri2 sahaja.

Memandangkan ade yg kene ke kelas (adoi!!!kelas lah plak pg2 raya camnih) kami hanya sempat menunaikan solat hari raya yg merupakan sunat muakkad bg mazhab syafie dan wajib pula bg mazhab hanafi. Kami diimamkan oleh akhi pali dan khutbah berkisar ttg pengorbanan nabi ibahim yg sanggup mengorbankan satu2 nya harta miliknya yg sgt2 disayanginya iqitu nabi ismail anaknya yg merupakan satu2 nya anaknya ketika itu stelah menunggu sgt lama utk kelahiran seorg anak dan khatib mengajak kami semua berfikir ttg keadaan diri ini pula. Apakah kita sanggup mengorbankan harta yg kita sayangi di jalan- Nya... Dan khutbah kedua, khatib mengingatkan kami semua ttg 4 golongan wanita yg akan menarik lelaki ke neraka sekirannya lelaki ini tidak membimbingnya ke syurga mahupun meletakkan usaha yg bersungguh untuk melaksanakan tanggungjawab ini.

Juadah raya kami juga disediakan oleh akhi pali.dia menyediakan sagu gula melaka yg merupakan juadah faveret penulis cuma yg berbeza obviously bukan air tgn bonda penulis dan akhi pali menggunakan santan instead of susu cair. Pape pon mmg mantop!!! Teringat kan keluarga.. Huhuhuhu ( mmg semangat kan die ni untuk celebrate raya ) hheheh

Suka penulis untuk mengingatkan kita semua agar terus menerus membesarkan Allah pd hari2 seperti ini dan bukanlah hanya berlagak menayang2kan baju raya kita dan juga marilah kita sama2 menghayati erti pengorbanan nabi ibrahim yg dikatakan umpama 1 ummat itu.

Pd tghharinya pula kami tidak menunaikan solat jumaat ttp kami hanya menunaikan solat zohor biasa sahaja. Ini kerana pendapat plg kuat dr imam abu hanifah yg menggunakan hadis rasulullah yg mana mafhumnya, x mengapa kalau seseorg itu x menunaikan solat jumaat sekiranya telah menunaikan solat hari raya.

Wallahu alam


- Posted from iman's iPod

No comments: