Wednesday, April 22, 2009

pagi yg malang...separa sedar....

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum...

"Janganlah kamu merasakan diri kamu beriman sehingga kamu belum diuji"
ini ayat quran tp penulis xingat ayat mane..ilmu pun xtinggi..bace quran pun merangkak- rangkak lagi....huhu tp ini bkn soalnya pg ni... soalnya ialah penulis xtido semalaman...at first penulis menyiapkn group report smbil menunggu tibanya waktu subuh....

dlm kekalutan dan ke'pressure'ran, penulis terformat thumbdrive penulis ikut cara biasa kite buat tuh.. (quick format) yg sbnrnya bukanlah methode yg seswai digunakan pd thumbdrive yg ade secret compartment nih..hish!!! nk secure pon susah....critanya brtambah tragis setelah penulis xdpt retrieve that so called secret compartment tuh!!! kegelabahan menjadi2..hati tdk tenteram..jantung berdegup laju...ploh je blom menitis lagi...drpd 4 Gb jd 1.47 Gb jer..hampeh tol....

penulis pon surf r internet nk carik die nyer copy software tuh pastu ade r jumpe satu software ni utk thumbdrive 8gb punyer...hrm,melihatkan jename yg same dan tanpe membiarkan mase membiarkan dirinya berlalu,penulis pon download software nih..dah download apa lagi.....INSTALL lah!!!! dah install baek punya, so penulis pun gune r software tuh..tup tup..laptop hang....dlm hati, apakah??????report yg dah disiapkan xmasuk thumbdrive lagi..xkan r esok pg kene g uni buat blk...botak seperti waqi lah aku nnt...

sabar2,small matter beb..kate amek quiz dlm facebook bley slesaikan masalah computer xkire major or minor kan...ehem2....
dgn tanpa segan silu dan penuh yakin diri serta tanpa memandang kiri dan kanan,button power itu pun penulis tekan sepuas hati sehingga laptop ni shutdown secara sndiri nya...saat yg mendebarkan pun tibe..jeng jeng jeng...suis ditekan bg mmbolehkan laptop beroperasi semula...(or in english we said restart..ada paham)..


dah on smpai die kuar desktop ape sume,tetibe die hang lah plak..kene ulang step sebelum ni tadi (gaya masih dikekalkan) ....setelah mengulang step itu hmpir 10 kali dan memakan mase selame 2 jam.... alhamdulillah, laptop saya kembali normal..namun dgn sedikit kecacatan..penulis dah suspect dah,ni mesti keje software ni tadi..
before buat bende lain..transfer dulu report tu kedlm thumbdrive..itu lbh utama..agak2 dah selesaikan prkara2 asas/penting tibelah mse nk membasmi kuman yg buatkan laptop ni jadik biol..

dah click kat remove,software ni maen kasar plak...die buat hang lg skalik...mmg mase ni dah tawakal habis dah...

"adakah Allah nk bg warning yg laptop ni byk melalaikan aku ker,ker Allah nk mudahkan jln aku utk study for final nnt ke, ke ni kifarah dose aku yg menggunung tinggi tuh.."

penulis pun berdoa byk2 dan tekan button on blk..smbil2 tu mmg dah penat giler,so penulis landing ats katil nk tido....blom sempat penulis nk terlelap,dgn mengambil mase lbh kurang 10 minit,laptop ini pun berjaya dihidupkan kembali dan penulis pun bukak blog dan menaip artikel ini..hehehe
maaflah seandainya berlaku terlalu byk kesilapan sepanjang pembaca mmbaca artikel ini mahupun ade pembace yg merase jengkel stlh mmbacenye,maafkanlah penulis..otak xbtol lagi nih...xdpt rest lg..huhuhuhu..ataupun ade yg tertanye2 apekah kaitan atr awal2 entry ini dgn the rest of the story,????klau ade,abaikan jer..penulis menulis dlm keadaan separa sedar....hehehehe oklah..sekian sahaja buat kali ini...
terima kasih kerana menyusahkan tuanmu yg amat menyayangimu setulus hatinya..adakah ini warning kpdku krn ku berniat utk membeli laptop lagi sebijik..tidak!!!!!


Wallahualam...
Salam alaik

5 comments:

bro birm said...

assalamualaikum..wbt..
buat adikku iman..

"Patutkah manusia menyangka Bahawa mereka akan dibiarkan Dengan hanya berkata: 'Kami beriman', sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan?"(29:2)

"Adakah patut kamu menyangka Bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan)......"(2:214)

ttg laptop tu, abg cadangkan yg adik restore laptop adik ke previous time (mcm yg slalu abg buat..hehe)...start, all programs,accessories,system tools,system restore...

moga bermanfaat..=)

i'mnotsingle said...

hey there...
u seem a grown up guy now...
nice 2 see you too in the blogging world...
salam from me...
betty =)

da_imanz said...

bro birm :thanx ek..nnt akan kucuba...hehehhe
imnotsingle :everybody's growing up betty...juz how much they've grown differs

mohd waqiyuddin abdullah said...

hoihh sempat kutuk naqib kesayangan ye..
ni x pass surah al-humazah ni!!
hahaha..btw ujian manusia itu bbeza2 iman..
ada ketika ujian kesusahan lebih susah dari kesenangan, ada ketika ujian senang lebih susah dari kesusahan..
teringat bait2 lagu bila ada ujian
"Allah rindu mendengarkan rintihanmu berpanjangan"
bertabahlah si gemuk!! *opssss

da_imanz said...

ko silap org ni.....
itu pali and famy...bukan aku....
aku rase ni mesti kes bace 2 blog skaligus pastu pening nk komen kan...hahahahahah