Saturday, January 31, 2009

Al-Kafirun


﴿بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ ﴾


Assalamualaikum WBT... Malam ini penulis berada di 'rumah hantu' 102 Playford Road.. Instead of melepak jer,penulis pon diajak utk men'join' usrah bebudak IC yg dikelolai oleh sedare Waqi dan Shakirin Ali Husin...Malam ini usrah mereka berkisar kepada recap S.H. yg lalu (Shahadatul Haq) dan juga tafsir surah Al-Kafirun berdasarkan tafsir Fil-Zilal...byk prkara menarik dan ilmu2 baru yg dapat penulis perolahi sepanjang usrah mereka ini...


﴿قُلْ يأَيُّهَا الْكَـفِرُونَ ﴾﴿لاَ أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ ﴾

﴿وَلاَ أَنتُمْ عَـبِدُونَ مَآ أَعْبُدُ ﴾﴿وَلاَ أَنَآ عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ ﴾﴿وَلاَ أَنتُمْ عَـبِدُونَ مَآ أَعْبُدُ ﴾

﴿لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِىَ دِينِ ﴾

  1. Katakanlah (Wahai Muhammad), "Wahai orang-orang kafir!"
  2. aku tidak menyembah apa yang kamu sembah,
  3. dan kamu bukan penyembah apa yang aku sembah,
  4. dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah,
  5. dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah apa yang aku sembah.
  6. Untukmu agamamu,dan untukku agamaku
mengenai surah ini,penulis sangat terkesan dgn ulasan Sayyid Quttub yg mengatakan bahawa betapa berbezanya islam dgn kafir dan tiada titik tengah,titik pertemuan antara keduanya yang membawa maksud,kita hanya ada 2 pilihan,islam sepenuhnya atau kafir sepenuhnya,xde islam sikit2.ble nk enjoy,xyah ade islam...xboleh macam nie!!!!!juga tiada islam tampalan...penulis juga ingin mengingatkan diri penulis ttg hal ini....kekadang kita rasa kita macam nak buat sumthing..tp sebab nk sedapkan hati sendiri and org lain,kita pun tmbah lah unsur islam sikit supaya org akn nmpk kita islamic ataupun apa yg kite buat xsalah..sebenarnya apa yg kita buat ni lah yg salah.....dalam hal ni je kita menempek kan islam itu dan pada masa yg lain,islam itu kita letak tepi,buat2 xnampak ajer.....


Penulis rasa di antara kita yg merasakan kalau kita nk approach org supaya dekat dgn islam,kita pun mesti buat apa yg die buat..mesti join die dlm segala apa benda jahiliyyah yg die buat tp sebenarnya INI SALAH!!!!setelah penulis berbincang dgn beberapa org yg lbh pakar,penulis pun mendapat satu kesimpulan..dlm kita ingin mendekati seseorang dan ingin membawanya lbh dekat kepada islam,pada awal nya jgnlah kita memarahi ataupun menegurnya dgn perkara jahiliyyah yg die lakukan tp seharusnya kita menekankan soal akidah dan kefahaman ttg islam itu sendiri..dan pada masa yg sama,jgnlah kita galakkan mereka ini buat berbuat prkara2 ini...contohnya,wlaupun kita belum menegur mereka mengenai perkara ini,jgnlah pula kita ajak mereka berbuat perkara itu or menganjurkan perkara2 sebegitu...ini yg ramai drpd kita salah faham....even penulis yg menulis pun blum tentu paham...tp klau kita xsampaikan,smpai bila baru kita nk paham...kan...sungguh diri ini sangat kerdil dan hina.... Hrm..setakat ini je kot untuk kali ini... Wallahualam..... Salam Alaik...

1 comment:

amigonzales said...

salam wbt,

apakah yang ada maksudkan dengan islam sepenuhnya?

apakah kriteria-kriteria nya?

wasalam