Sunday, January 11, 2009

NASI GORENG PATTAYA

ASSALAMUALAIKUM....

Tengah hari tadi penulis telah ke rumah para senior di FINSBURY PARK & melangsaikan hutang yg ditabur sejak minggu lps lg..
Iaitu utk memasak NASI GORENG PATTAYA yg tersedap di Uk...yakin sgt statement ni kan...tp at least tersedap kat rumah tu(dats for sure lah)...HAHAHHAHAHAH


Projek ni dimulakn ngan prjlnn penulis dan sedare Waqi ke kedai utk membeli udang utk dijadikan ramuan utame...Seusai itu,kami pon men'defrost'kan udang tu & penulis dapati setiap seekor udang yg kami beli telah disalut dgn ais dan dipack..motif diorg wat mcm ni ialah utk memberatkan timbangan udang tersebutlah(ini hanya penaakulan penulis dan ahli2 rumah yg berada ditempat kejadian, bukan fitnah ok)so anda semua sila jgn salah sangka..mungkin ini ialah salah satu cara utk mereka membuatkan udang itu tetap segar...(khusnuzan lah sket weh...).

Seusai solat zuhur di Muslim Welfare House(MeWaH),penulis dan sedare Waqi ke kdai utk membeli telur yg telah kehabisan dirumah...Nasi Pattaya ape xde telur kan..hahaha

Inilah serba sedikit bhn2 dan radas2 yg diperlukan dan resepinyer...

Bahan : bawang merah & putih,udang,ayam(utk Jau yg xmkn udang),cili padi(secukup rase),nasi of course,ikan bilis,kicap sotong yg diimport khas dari thailand & yg trpaling penting ialah TELUR sebanyak 14 biji approximately utk 7 org..

Radas : Kuali,Minyak Masak,sudip,dapur dan ape lg yg dirasakan perlu dan seswai...

cara2nya...

Part 1


1- masak nasi yg secukupnya utk berapa org yg bakal makan..

2- gorengkan udang bersama ayam & pd mase yg same,blenderkn cili padi td & juge ikan bilis...bley diblender skali ataupun asing2

3- panaskn minyak & segale mcm bwg yg korg ade & apbl telah tibe masanya, masukkn sekali cili padi & ikan bilis yg tlh diblender td...masak sehingga naik bau

4- masukkan udang2 & ayam yg telah digoreng sebentar td...

5- kemudian letak nasi td & gaul smpai sebati...tuangkn kicap sotong td secukup rasa dan masaklah sehingga masak..

Part 2

1- panaskn minyak dlm kuali dan pd masa yg same pecahkan telur dan pukul smpai sebati

2- tuang telur dalam kuali yg telah panas & pastikan minyak tidak banyak,bubuh cukup syarat jer...gerakkan kuali dlm arah lawan jam untuk membuatkan telur2 tersebut memenuhi sebanyak mungkin kawasan didalam kuali...

3- apabila telur telah di'iman'i(motif sgt aku letak name sndiri kan..hahaha) sudah masak,masukkan nasi kat tgh2 telur trsebut..lipatkan bhgian telur yg xde nasi kedalam..

4- diz is the best part, tutupkan pinggan di atas kuali dan terbalikkan kuali....


Tadaaa!!!!


ini bukan gmbr sebenar okayh(lupe amek gmbr...heheh)

siaplah nasi goreng pataya anda....lebih sedap jika diletakkan sos cili maggi atau linggam di atasnya dan buatlah corak kegemaran anda...


SELAMAT MENJAMU SELERA

6 comments:

mohd waqiyuddin abdullah said...

salam wbt,

lama betul x makan nasi gorang pattaya. utk pengetahuan, ni fevret aku jgk ms dkt2 spm dulu. maklumla ms tu dh boleh keluar dr kwsn skola utk carik makan sndiri=)

btw terima kasih byk2 ya sudi masak utk kami. nanti jgn segan2 dtg tlg masak lagi!

da_imanz said...

hahaha...same r dgn aku gak..

memule aku kagum r dgn nasi pataya ni tp ble da reti buat,dah jd xberape nk fevret plak...heheheh

Anonymous said...

jzkk bro! sedap bangat nasi tadi.. tercabar naqibmu.. =p

da_imanz said...

hahaha...

die pon tolong gak td..xbek ckp mcm tu psl die....tanpe bantuan die n bantuan Allah,xjadik tu...heheheh

jzzk.....

niesa.imana said...

salam wbt..

erm, nasik pattaya ni yg penting ada telur kat luar nasik, ke?
bahan2 segala yg digoreng tu boley diganti dengan lain2 ke?

p/s: tiba2 aku tringin nk cuba masak nasi pattaya ni.. tengkiuk atas cetusan idea.. +)

da_imanz said...

ye kak dayang..nasi goreng tu buatlah mcm ne pon..yg penting telur luar di tu..hehhe
kene hati2 buat telur die tu..minyak kene panas and perlu kene semua bhgian kuali yg ingin dibubuh telur..
sebarng prtanyaan blh diajukan...heheh