Tuesday, January 20, 2009

Forgive me.........

Assalamualaikum...
Bismillahhirrahmanirrahim...


Ya Allah...diri ini menghidap penyakit kemalasan..huhuhuhu
Nk update blog yg terchenta ini pon malas..hish hish hish..ape nk jadilah ni yer...
bukan nye kerana x ade modal ataupun xde prkare2 menarik yg brlaku,tp kemalasan yg melanda itu sgt hebat!!!

Redha Allah terletak pd redha ibubapa

Saper pernah dgr ni???mesti ramai drpd kite prnh dgr ayat ni kan..
tp berape ramai drpd kita yg btol2 paham dgn ape yg dimaksudkan..
penulis sendiri tidak paham..kenape penulis berkata begini,jika betullah penulis paham,penulis pasti akn cuba sedaya upaya untuk menjage hati mama dan membuatkan beliau gembira sepanjang masa..betul x???

Ayah penulis telah kembali ke rahmatullah (al-fatihah kpd beliau dan juga adik penulis, Siti Aisyah) pada tahun 1997 iaitu ketika penulis berada di darjah 2...
mase tu kecik lagi,so xpaham ape2 pun....tp ble dah besar,tgk kwn2 yg mmg rapat dgn ayah mereka ataupun pabila mndgr crita mereka,diri ini merasa sgt kosong kerana x mengerti bgaimanakah perasaannya mndpt kasih syg seorg ayah...

Tp penulis perlu bersyukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan ayah utk penulis kenali walaupun hanya sekejap..ada yg langsung xdpt kenal ayah diorg kan...dan bayangkanlah, mase tu ibu penulis seorg menguruskan kami berlima, semua masih kecil dan tidak mengerti apa2...mama terpaksa kerja keras..disebabkan beliau adalah seorg guru, beliau mencari pendapatan sampingan dgn mnjadi guru tusyen sehinggalah diri sendiri xcukup rehat... semua kerana ingin membesarkan kami berlima..betapa mulianya pengorbanan seorang ibu..kalau kita ditempat mereka, sanggupkah kita??????????

Anak2 semakin besar,yg sulung di UK,alhamdulillah,xperlu keluar duit untuk biayai pembelajaran dia dah...
yg kedua, di matrikulasi penang, insyaallah hbs april ni,utk duit masuk university,kerjelah sampingan sebab mama xde banyak duit and nk kene bayar tusyen adik2 lagi
yg ketiga,baru lepas pmr...skarang form 4, sgt bersemangat nk ambil addmaths so perlu hntar dia ke tusyen bg lbh byk pendedahan
yg keempat,form 2...mempunyai keinginan utk blajar,so hntar juga ke tusyen...
yg bongsu,baru darjah 6..brsekolah di sekolah agama swasta, yurannya, mak aii,mahal sungguh...tp mama kata xperlah,anak2 laki kene belajar agama,nnt nk jd ketua keluarga...
mama sendiri masih belajar...buat MASTER di UKM,biasiswa dah xdapat..kene ulang alik pergi KL setiap minggu pastu kene mengajar tusyen apbl blk ke rumah..
Alhamdulillah yg bertiga di rumah tu mampu jaga diri.. blh masak utk same2 makan...yg 2nd mama bg rm50 je seminggu utk belanje and menabung...mama sendiri kadang2 xcukup mkn smpai gastrik2....

tp yg sulung????????
duduk bersenang lenang di UK..makan xpernah xcukup...elaun lbh dari cukup...pakaian baru... tp keluarga di Malaysia????? kenapa diri ini sungguh jahil sehingga perlu mama mintak tolong untuk sara adik2 padahal yg sepatutnya terjadi is, si abang sendiri yg mengirim wang ke malaysia utk buat biayai adik2..
kenapa kene mama mintak????kata dah besar!!!konon ke UK nk ringankan beban keluarga...sepatutnya menanggung adik yang ingin ke universiti tu supaya dia blh focus pd stadi supaya sama2 blh sara adik2 and ringankan beban mama...

Aku bersyukur Ya Allah kau jadikan kami berlima bukan jenis yg meminta2 utk dibelikan mainan ataupun perkara lain kecuali kami betul2 berkehendak..

Ya Allah,Kau lembutkanlah hatiku supaya dapat aku menghulurkan bantuan dgn penuh hati yg ikhlas untuk keluargaku di Malaysia.. Teralu byk pengorbanan mama padaku ya Allah..Berikanlah aku kekuatan dan kemampuan untuk meringankan bebannya Ya Allah..
Kau peliharalah iman dan diri mereka ya Allah..Wahai Tuhan yg plg mudah dan cepat memperkenankan pinta,perkenankanlah..Amiin..


This entry is a tribute to my family especially my mom after what she had been through in order tu raised all five of us...
And to all my friends, treasure your family while you have them with you right now..And what have you did in order to repay them???or to ease the burden on their shoulders..
As a son,especially the oldest, I would like to remind myself and all of you that we actually have to help our parents to carry the responsibilty towards our family..

Wallahualam...

4 comments:

wal_hanna said...

salam iman..
terharu aku baca post latest ko.
aku suka dgr lagu anak soleh, kump aeman.. lagu tue best..cubalah hayatinya.. sama2 kita berusaha mnjadi anak yg soleh.. insyaAllah..

niesa.imana said...

salam wbt..

insyaAllah Iman.. moga rezki elaun tu ada keberkatan & dapat disalurkan kepada family di Msia..

meh, kte blaja brjimat.. berjimat, x semestinya kedekut.. +)

Anonymous said...

jakallahu khairan ya akhi :)

a.i.s.y.a said...

salam, iman..
ak tau ko seorg anak yg baik..
pasti ko dapat jage mak ko baik2..nasihat utk aku juga..nasib kita lebih kurang je..
Insya Allah, satu hari nanti kita mampu balas jasa dan pengorbanan mereka...